اینفوگرافیک آنچه در فضاهای کار اشتراکی ایران میگذرد
“آنچه در فضاهای کار اشتراکی ایران میگذرد” عنوان اینفوگرافیک پیش روی شماست که حاصل تجمیع نظرات افراد حاضر در فضاهای کار اشتراکی به پرسشنامهای است که به همت مرکز نوآفرینی فینووا و با همکاری سایر مراکز ارائهدهنده خدمات فضای کار انجام شده است. در ابتدا نگاهی به تاریخچه فضای کار اشتراکی در دنیا خواهیم داشت و در ادامه به ظهور این مراکز در ایران اشاره خواهیم کرد.
C-Base نخستین مدل فضای کار اشتراکی دنیاست که سال 1995 در شهر برلین آلمان تاسیس شد. بِرنی دیکووِن کسی بود که برای اولین بار در سال 1999 عبارت Coworking را به کار برد. او این عبارت را برای فضاهایی تعریف کرد که افرادی در یک موقعیت مکانی مشترک و با امکانات برابر در کنار هم مشغول فعالیت بر روی پروژههای شخصی خود هستند. اولین فضای کار اشتراکی رسمی نیز نهم آگوست سال 2005 در شهر سان فرانسیسکو توسط برنامهنویسی به نام براد نوبرگ و در واکنش به مراکز کسب و کارِ به بیان او “غیراجتماعی” افتتاح شد. این فضا شامل امکاناتی از جمله 5 تا 8 میز، اینترنت رایگان، فضای غذاخوری و استراحت بود. در حال حاضر، WeWork به عنوان پیشگام فضاهای کار اشتراکی در دنیا شناخته میشود.
فضاهای کار اشتراکی در ایران عمری کمتر از 5 سال دارند. ضرورت وجود چنین فضاهایی از زمانی شناخته شد که اکوسیستم کارآفرینی ایران تازه در حال شکلگیری بود و سالیانه به تعداد استارتاپها افزوده میشد. با توجه به هزینه بالای اجاره فضای اداری و تجهیز آن و نیز عدم توانایی استارتاپها در تامین مالی اجاره بها و خرید تجهیزات، مراکزی با هدف مسئولیت اجتماعی و حمایت از کارآفرینی راهاندازی شدند تا میزبان کسب و کارهایی باشند که پیش از مرحله رشد قرار دارند. فضاهای کار اشتراکی ایران به دنبالهروی از مدلهای جهانی، در گام بعدی به سمت تجاریسازی گام برداشتهاند.
فینووا، زاویه، تیوان، آبی سفید، پارادایسهاب، پویتِک و هاوش از جمله فضاهای کار اشتراکی فعال در ایران هستند. شبکهسازی، یادگیری، انتقال تجربه و حضور فعال در اکوسیستم کارآفرینی از جمله فرصتهای ویژه برای هر شخص است که میتواند در این فضاها به دست آورد.
اینفوگرافیکی که از طریق لینک زیر میتوانید مشاهده کنید حاصل تجمیع و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از افراد حاضر در فضاهای کار اشتراکی ایران و پیرامون موضوعاتی از جمله امکانات، خدمات، سبک زندگی و رخدادهای جاری در این محیط کاری مشترک است. نتایج حاصل در این گزارش آماری، منبع خوبی برای افرادی است که علاقمند به حضور در این فضا هستند، یا به عنوان سرمایهگذار قصد طراحی و راهاندازی یک فضای کار اشتراکی با امکانات و خدمات مناسب دارند و یا شرکتهایی که میخواهند خدمات خود را بر اساس نیاز فریلنسرها و استارتاپها طراحی کنند. همچنین فضاهای کار اشتراکی فعال با بررسی آن میتوانند کیفیت و کارایی امکانات و خدمات خود را مبتنی بر نیازها و دغدغههای روزمره افراد حاضر بهبود دهند.