هرآنچه که باید درباره بیتکوین و رمز ارزها دانست
پرسشی که این روزها اذهان بسیاری را در سراسر جهان مشغول ساخته آن است که رمز ارزها چه هستند؟ رمز ارزها یک ارز دیجیتال یا مجازی هستند و به شکل رمزنگاری ایجاد میشوند که هرگونه تولید جعلی از این رمزارزها یا فروش به دو یا چند طرف را ناممکن میسازد. بسیاری از رمزارزها شبکههای غیرمتمرکزی هستند که بر اساس فناوری بلاکچین (سیستمی برای ثبت و ضبط دادهها به صورت رمزنگاری شده) هستند. یک شاخصه معرف برای رمز ارزها آن است که به صورت کلی هیچ نهاد مرکزی آنها را تولید نمیکند و از این حیث به صورت تئوری در برابر دخالت دولتها و یا سوءاستفادهها ایمن هستند. با این حال بسیاری نیز بر این باور هستند که فناوری بلاکچین و فناوریهای مرتبط با آن میتواند موجب بروز تداخل در بسیاری از بخشها مثل بخشهای مالی و قانونی شود.
به گزارش وبسایت «اینوستوپدیا»، در واقع رمز ارزها به چند دلیل با انتقادهایی مواجه هستند که میتوان استفاده از آنها برای انجام اقدامات غیرقانونی، نوسانهای نرخی و آسیب رساندن به زیرساختهایی که برای تولید این رمز ارزها وارد میشوند اشاره کرد اگرچه رمز ارزها به دلایلی نظیر سهولت در انتقال، تقسیمپذیری، مقاومت در برابر تورم و شفافیت مورد تحسین نیز قرار گرفتهاند.
رمز ارزها سیستمی هستند که اجازه پرداختهای ایمن آنلاین را میدهند که به صورت رمزهایی معین میشوند. «کریپتو» به الگوریتمها و تکنیکهای متنوع رمزگذاری اشاره دارد که باعث ایمن شدن ورود به سیستم میشود.
نخستین رمز ارز بر پایه بلاکچین، بیتکوین بود که همچنان محبوبترین رمز ارز و ارزشمندترین آن است. امروز هزاران نوع از رمز ارزها وجود دارند که دارای دستورالعملهای متفاوتی نیز هستند. برخی از آنها از بیتکوین شبیهسازی شدهاند و برخی دیگر نیز از ابتدا دارای ساز و کار متفاوتی هستند. بیتکوین در سال 2009 توسط یک فرد یا گروه به نام ساتوشی ناکاموتو متولد شد. تا نوامبر 2019، تخمین زده میشود که بیش از 18 میلیون بیتکوین ساخته شدهاند و ارزش بازاری آن برابر با 146 میلیارد دلار است.
برخی از رمز ارزهای رقیب که درپی موفقیت بیتکوین پدید آمدند نظیر لایتکوین، پییرکوین، نامکوین، اتریوم و کادانو نام دارند. اکنون مجموع ارزش تمامی بیتکوینهای موجود در حدود 214 میلیارد دلار است و بیتکوین 68 درصد از ارزش کل این بازار را به خود اختصاص داده است.
برخی از رمز ارزهایی که امروزه وجود دارند در ابتدا برای مصارف نظامی ساخته شدند چراکه دولتهایی قصد داشتند تا محدودیتهایی را بر رمز ارزها نظیر مقررات قانونی که برای تسلیحات وجود دارند، اعمال کنند، اما حق استفاده صلحآمیز از این رمز ارزها برای شهروندان تحت عنوان آزادی بیان محفوظ ماند.
بلاکچین شالوده ظاهری و عملکردی بیتکوین و دیگر رمز ارزها است که در واقع یک دفتر کل آنلاین از همه تراکنشهایی که تاکنون انجام شدهاند و بنابراین یک ساختار دادهمحور را برای این دفتر کل فراهم میکند که کاملا ایمن است و مورد استفاده مشترک و توافق در تمامی شبکههای کامپیوتری که از آن استفاده میکنند است. هر بلاک جدیدی که به وجود میآید باید پیش از آنکه به تایید برسد باید توسط هر نود (گره) شناسایی شود و این روند موجب میشود که جعل سوابق تراکنش تقریبا غیرممکن شود.
بسیاری از کارشناسان فناوری بلاک چین را دارای پتانسیلهای جدی برای مصارفی نظیر رایگیری آنلاین میبینند و برخی از بزرگترین موسسات مالی نظیر جی پی مورگان به ظرفیت بلاک چین برای کاهش هزینه تراکنش از طریق سادهسازی روند پرداختها اشاره کردهاند.
اگرچه به دلیل اینکه رمز ارزها مجازی هستند و نمیتوان آنها را در یک پایگاه داده مرکزی تجمیع کرد، توازن میان رمز ارزها میتواند به دلیل سوختن یک هارد درایو به طور کلی از بین برود؛ اگر از آن یک نسخه بکاپ وجود نداشته باشد. همزمان هیچ مرجع مرکزی ، دولت یا شرکتی که به اموال یا دادههای شخصی شما دسترسی داشته باشد نیز وجود ندارد.
اما رمز ارزها دارای مزایا و معایبی هستند:
یکی از مزایای رمز ارزها آن است که این وعده را میدهند تا نقل و انتقال سرمایه را بین دو طرف به طور مستقیم تسهیل کنند و نیازی به طرف سوم مورد اعتماد مثل بانک ها یا شرکتهای اعتباری نباشد. در عوض امنیت این نقل و انتقالها با استفاده از کلیدهای خصوصی و عمومی تامین میشود. همچنین در سیستم مدرن رمز ارزها، کیف پول یک کاربر یا آدرس حساب یک کلید عمومی دارد، در حالی که کلید خصوصی تنها برای خود کاربر شناخته شده است و برای امضای تراکنشها مورد استفاده قرار میگیرد. نقل و انتقال وجه با کمترین هزینه تکمیل میشوند و این موضوع به کاربر اجازه میدهد تا از پرداخت کارمزدهای بالایی که توسط بانکها یا موسسات مالی دریافت میشود خودداری کند.
اما نیمه پنهان تراکنشهای رمز ارزها، موجب میشود تا به بهترین گزینه برای انجام فعالیتهای غیرقانونی نظیر پولشویی و فرار مالیاتی نیز بدل شود. با این حال، مدافعان رمز ارزها اغلب ارزش بالایی برای ناشناس ماندن خود قائل هستند و اینگونه حریم شخصی خود را در برابر هرگونه افشای اطلاعات توسط برخی افراد سودجو یا پنهان ماندن فعالیت مالی خود از نظر دولتهای سرکوبگر حفظ میکنند. برخی از رمز ارزها نسبت به دیگر همتایان خود، خصوصیتر نیز هستند. برای نمونه، بیت کوین یک انتخاب نامناسب برای انجام اقدامات غیرقانونی است چراکه آنالیز برخی از داده های بیتکوین حتی به مراجع قانونی و دولت ها این اجازه را داده است تا مجرمانی را بازداشت و محاکمه کنند. اما برخی از رمز ارزهای دیگر نظیر دش، مونرو یا زیکش اهداف دشوارتری برای رهگیری هستند.
اما انتقادهای دیگری نیز نسبت به رمز ارزهایی مثل بیت کوین وارد میشود . برای نمونه هزینه تولید هر بیتکوین که نیاز به مقدار قابلتوجهی از برق دارد، بسیار بالا است. اگرچه بلاکچینهای مورد استفاده در رمز ارزها بسیار ایمن هستند اما دیگر جنبههای آنها نظیر کیف پول در برابر حملات هکرها ایمنی بالایی ندارند و در تاریخ 10 ساله تولد رمز ارزها، چندین مورد از هک و سرقت در نقل و انتقال دیجیتال گزارش شده است. با این حال، بسیاری از ناظران مزایای احتمالی در رمز ارزها را نظیر ایمن بودن در برابر تورم و تسهیل نقل و انتقال وجوه و سرمایه را مورد تاکید قرار دادهاند. از دیگر موارد مهمی که برای برخی افراد علاقمند به رمز ارزها اهمیت فراوانی دارد آن است که میتوانند بدون قرار گرفتن در زیر چتر کنترلی بانکها و دولتها، تراکنش خود را انجام دهند.
منبع : Investopedia